The Structures Of Plasma Membranes

The plasma membrane consist of phospholipid bilayer,integral protein,cholestrol,carbohydrates ,lipid and filament of cytoskeleton.The plasma membranes is  important for selective permeability to maintain the cell environment.

This structures is call Fluid Mosaic Model proposed by Singer and Nicholson in 1972.

Posted in Jatuh Cinta pada Biologi | Leave a comment

The Structures of Cell

 

 

 

 

Posted in Jatuh Cinta pada Biologi | Leave a comment

Alat Teknologi & Inovasi

Alat Penterjemahan Banyak Bahasa Dalam Masa Yang Singkat


Sebuah alat kecil yang bisa menerjemahkan banyak bahasa secara cepat juga merupakan salah satu yang diinginkan. Banyak hal telah dilakukan untuk mewujudkan produk ini, terutama oleh militer. Namun, masih dibutuhkan waktu yang panjang untuk menciptakan teknologi seperti ini.

Bau Sebagai Pengontrol TV

Jauh pada akhir 1990 sudah ada perusahaan yang pada tahap awal berhasil meneliti teknik bebauan sintetis, mampu membuat hampir semua aroma yang ditemui setiap hari. Tetapi pada TV seiring dengan perubahan gambar, bagaimana mencegah aroma yang berbeda tidak tercampur dan berubah ke jenis aroma lainnya, serta bagaimana menangkal bau yang tak mau lenyap yang belum sinkron dengan gambar ditampilkan.

Metode perusahaan Xin Li, Jepang ialah menghindari hidung, namun langsung menyerang bagian otak. Di dalam hak ciptanya, Xin Li menggunakan ultrasonik langsung merangsang bagian tertentu pada otak manusia, membuat penonton atau pemain toy mengira mengendus aroma tertentu. Namun teknik tersebut masih sangat primitif, jalan ke masa depan masih agak panjang.

Alat Pengangkutan Masa Depan

Alat pengangkutan  ini diberi nama Slimo, berbentuk kotak dan juga dilengkapi dengan komputer.Sudah tentu alat ini akan dapat mengelakan kebosanan ketika menaikinya.

Pembakar Roti

Alat pembakar roti inovatif ini menggunakan kaca pembakart istimewa  untuk menghangatkan sepotong roti.

Pemain DVD Origami


Konsep pemutar DVD origami menggunakan sebuah teknologi tampilan yang fleksibel sepenuhnya (e-paper) untuk menjamin portabilitas maksimum. Ketika tidak digunakan gambar.Ia boleh dilipat  dengan rapi pada bagian belakangnya. Pada gambar di bawah, terlihat kalau produk ini juga diintegrasikan dengan pengeras suara juga.

Alat  Memanjat dinding dan Qinggong (ilmu meringankan tubuh)

Di dalam dongeng dewa atau manusia super pasti memiliki daya pandang tembus,boleh melihat benda di sebalik dinding, melihat suasana di belakang dinding. Tetapi kini para ilmuwan menggunakan gelombang radio dan telah merealisasikan impian ini.

Perusahaan konsultan iptek Cambridge – Inggris menggunakan gelombang radio yang memiliki keistimewaan bisa menembus benda padat, telah menciptakan sistem pengintai sinar X hanya sebesar tas kantor.

Prism 200, nama peralatan ini boleh memancarkan semacam gelombang pulsa ultra wide band, bisa menembus dinding atau materi setebal 40 cm, mengesan segala gerakan dalam jejari 15 meter, dapat membantu pihak polis  menangkap penculik dan mengesan kedudukan penculik.

Netbook dan Smart Book Masa Depan

Bentuknya kalau dilihat seperti sebuah skrin sahaja, bukan lagi seperti laptop yang  ada pada masa kini. Namun kalau dilihat dari gambar di atas, kita membayangkan kalau laptop tersebut memiliki skrin sentuh tanpa papan terkunci dan pastinya lebih mudah utuk digunakan.

Aqua Submersible Watercraft

Desainer Korea Sungchul Yang and Woonghee Han menciptakan Aqua. Alat ini adalah konsep  kapal selam mini untuk satu orang yang dapat bergerakseperti motor boat dan juga boleh menyelam.
Reka bentuknyayang seperti lumba2x memenangi 2008 Silver Idea Design Award dipastikan bahawa  kedua-dua mahasiswa University of Seoul ini telah melakukan hal yang benar.


 

 

 

Posted in Teknologi dalam Pendidikan | Leave a comment

Kulit Buku

ni kulit buku yang dah di ubahsuai….terima kasih buat pensyarah Mejar Jasmy sebab bagi komen dan dah berjaya diubah…dulu tulis untuk nama warna biru dah tukar jadi warna kuning…..so nampak lagi cerah dan jelas

 

Posted in Teknologi dalam Pendidikan | Leave a comment

BAHAN BANTU MENGAJAR-DNA double helix

Selepas fikir dan tengok model bbm dekat youtube….baru dapat idea nak buat model DNA…model ni ambik masa 2 hari nak siap sebab nak tuggu warna kering dan nak stabilkan kedudukan model tu atas tapak.Harapannya model ni akan dapat bantu pelajar faham bentuk DNA yang sebenarnya sebelum belajar dengan lebih terperinci lagi komponen yang ada dalam DNA dan ikatan yang terbentuk dalamnya.

Posted in Teknologi dalam Pendidikan | Leave a comment

BIODATA

BIODATA

ROHAYA BINTI ZAKARIA

 

 

NAMA: ROHAYA BT ZAKARIA

NO.MATRIK: A127828

PROGRAM: SAINS (KIMIA)

TAHUN PENGAJIAN: 2  SESI 2010/2011

SEMESTER : 4

HARI/MASA /TEMPAT TUTORIAL: JUMAAT/9-11 PAGI/MAKMAL 4

EMEL: ayaalia_89@yahoo.com

 

Posted in Teknologi dalam Pendidikan | Leave a comment

KULIT BUKU

Kulit buku THE SOLAR SYSTEM menceritakan berkenaan sistem suria yang sangat unik yang mana planet mengorbitkan matahari walaupun pada jarak yang berbeza.Setiap planet sangat cantik dan unik dari segi bentuk fizikalnya.

Posted in Teknologi dalam Pendidikan | Leave a comment